Ascensoarele și contaminarea

Una dintre zonele cu risc ridicat de contaminare din clădirile de birouri este cabina liftului. Aceasta prezintă multiple probleme:

1. Dimensiunea limitată a cabinei și, ca atare, sederea in la distanța foarte mică de alte persoane, în special în timpul orelor de vârf

2. Ventilația slabă a cabinei

3. Panoul tactil sau butonul de comandă

Credit: Shutterstock

Transmisia germenilor în timpul folosirii ascensoarelor poate fi limitată prin:

1. Restrângerea numărului de persoane care folosesc ascensorul în același timp la 1 sau maxim 2 persoane. Din păcate, acest lucru ar genera cozi lungi în holuri, în special dimineața și la ora prânzului. Prin urmare, o astfel de limitare va funcționa numai dacă administratorii clădirii de birouri pot determina chiriașii să aplice programe de lucru diferite. Chiar și așa, configurațiile actuale ale ascensoarelor vor genera timpi de așteptare mult mai lungi și supraaglomerare în holuri. Trebuie facute calcule atente în raport cu suprafata fiecarui etaj, numărul de etaje, dimensiunea cabinei elevatorului pentru a determina ora si durata optima de acces pentru fiecare chiriaș. În plus, va trebui să fie făcută reprogramarea liftului astfel incat sa nu opreasca la alte etaje în timp ce este ocupat. Existenta unui sistem de control al destinatiei liftului poate îmbunătăți timpii de așteptare chiar și în aceste conditii restrictive.

2. Îmbunătățirea ventilației cabinei prin furnizarea de aport de aer proaspăt filtrat și apoi prin extracție controlată, puternica, atunci când cabina este neocupată.

3. Utilizarea unui card pentru chiriași care sa contina informatia etajului de destinatie cu scopul de a reduce numarul de obiecte atinse în zonele publice. Acest lucru este posibil prin reproiectarea panourilor de comanda curente, estimam ca o astfel de adaptare este facilă.

4. Pentru ascensoarele cu butoane, utilizatorii trebuie să fie instruiți să utilizeze un pix / dispozitiv pentru apăsat. Există deja mai multe astfel de dispozitive pe piață, dar si ceva simplu precum o scobitoare, betigas de urechi sau o cheie pot fi utilizate astfel încat sa se limiteze răspândirea germenilor.

5. În clădirile cu densitate scăzută (etaje putine) poate fi pus în aplicare un sistemul de comanda/buton pentru etaj actionat cu piciorul, dar acesta ar trebui să fie ușor de inteles, de interpretat și de acționat.

6. Pentru sisteme de ascensoare noi se poate dezvolta o aplicație telefonică prin care sa fie comunicat catre panoul de comanda al ascensorului etajul dorit.

7. Asigurati-va ca atat cabina ascensorului, cat si panourile de comandă si filtrele de aer sunt curățate des.

8. Se poate asigura o buna sterilizare a spatiului cabinei prin introducerea unei lămpi cu lumina UV-c germicida care să funcționeze atunci când cabina este neocupată.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: