Ușile (clantele) reprezinta suprafata pe care o ating cele mai multe persoane care intra/ies dintr-un spatiu. Ușile principale de intrare și cele de toaletă se află în zona cu riscul cel mai mare de contaminare prin atingerea clantelor.

Pentru a limita transmiterea germenilor prin atingerea mânerelor, există mai multe opțiuni bazate: 1) pe reducerea contactului cu mânerele ușii sau 2) pe dezinfectarea lor continuă / cât mai des posibil.
Astfel, pe durata epidemiilor, putem analiza implementarea urmatoarelor masuri:
1. Posibilitatea deschiderii / inchiderii usii cu piciorul. Mai multe dispozitive de acest fel există deja pe piață: https://www.stepnpull.co.uk/. Din pacate niciunul dintre acestea nu este conceput pentru persoanele cu dizabillitati motorii. Exista nevoia proiectarii unui nou dispozitiv care sa asigure accesul acestora, sau alternativ trebuie mentinut mânerul ușii pentru folosire ocazionala. Dupa cum se vede in imaginea de mai sus cei mai putin germeni se transmit prin folosirea placilor de impingere a usii si cei mai multi prin clante.
2. Incercati sa pastrati ușile în poziție deschisă / sa eliminati cat mai multe usi din interiorul spatiului dumnevoastra.
3. Acolo unde este posibil si bugetul o permite, folositi usile actionate electric cu senzori de miscare fara atingere.
4. Pentru usile cu trafic intens se poate instala un dispozitiv de igienizare automat pentru mânerul ușii. Pe piață există mai multe produse pe bază de pulverizare cu aerosoli sau raze UV, vezi de exemplu: https://cleanhandle.se
5. Se poate de asemenea instala o membrana de protectie realizata dintr-un material care se autosterilizeaza la lumina, bazat pe o reactie de oxidare puternica ce are loc in prezenta luminii. Un astfel de produs a fost lansat în 2013 pe piață, dar ar trebui re-testat si omologat pentru o varietate mai mare de viruși, vezi: www.nanoseptic.com
6. Pentru acele usi care trebuie sa stea inchise, este recomandata instalarea de mecanisme de auto-inchidere, reducand in acest fel la jumatate numarul de atingeri ale manerului usii.
7. Pentru acele usi de acces unde trebuie (inca/totusi) sa actionati clanta, este recomandat sa folositi un servetel dezinfectant sau sa va asigurati ca va spalati pe maini dupa atingerea ei. Deasemenea exista dispozitive autodezinfectante pe care le puteti folosi. Vedeti: https://www.amazon.de/-/en/SDENSHI-2pcsT%C3%BCr%C3%B6ffner-Multifunktion-Aufzugskn%C3%B6pfe-unterwegs/dp/B08735NTYX/ref=sr_1_7?dchild=1&keywords=t%C3%BCr%C3%B6ffner&qid=1588685682&sr=8-7
8. Pe durata epidemiilor se recomanda instalarea dozatoarelor dezinfectante cu senzor de miscare (fara atingere) în vecinătatea tuturor ușilor cu trafic intens.