Masuri generale recomandate pentru functionarea scolilor pe durata epidemiilor virale

Acest raport a fost produs in luna aprilie 2020 de o echipa de specialisti din domeniile arhitectura, medicina, biologie, inginerie care lucreaza in cadrul proiectului “Safe Interior” la realizarea unor “Strategii de proiectare pentru îmbunătăţirea siguranţei spaţiilor educaţionale și de birouri pe durata epidemiilor virale“.

In contextul nevoii ca scolile sa functioneze pe durata unor epidemii, sunt necesare masuri care sa previna si sa limiteze transmisia virusurilor prin:

 1. mentinerea unei distante de siguranta intre utilizatorii cladirii
 2. limitarea numarului de persoane care ating o suprafata/un obiect 
 3. limitarea contactului persoanelor cu suprafete atinse de ceilalti
 4. mentinerea unei calitati sanatoase a aerului si limitarea raspandirii infectiilor  prin ventilatie
 5. curatenia, igienizarea si dezinfectarea spatiilor si suprafetelor
 6. reducerea nivelului de stress al utilizatorilor cladirii

Astfel, un set de masurile generale  care se pot lua imediat in cladiri existente de invatamant, fara investitii si remodelari substantiale, sunt urmatoarele:

 • Asigurarea pentru fiecare elev din clasa a unui spatiu dedicat fix, pe toata durata zilei. Aceasta masura va limita traficul elevilor/studentilor prin cladire, reducand posibilitatea ca un elev infectat sa contamineze mai multe sali de clasa intr-o zi. Acest lucru presupune o reorganizare a orarului si asigurarea pentru profesori a unor carucioare pentru materiale didactice care trebuie aduse din laborator. Mutarea elevilor/studentilor in laboratoare se va face doar pentru acele lectii care necesita mese si echipament special pentru elevi/studenti.
 • Se va mari suprafata minima alocata unui elev/student in sala de clasa la minim 4mp/pers in scopul mentinerii unei distante de siguranta intre elevi pe durata cursurilor. Aceasta masura reduce la ½ capacitatea majoritatii claselor, iar implementarea sa va fi posibila in general doar prin modificarea curiculei / orarului / extinderea cladirii. Recomandarea pentru astfel de perioade de epidemie este reducerea curiculei (reducerea numarului de subiecte sau reducerea orelor/subiect).
 • Limitarea numarului de clante/usi de inchis/deschis prin instituirea unei politici a “usilor deschise” in permanenta pentru toate salile de clasa, laboratoare, cancelarie, birouri etc.
 • Eliminarea/demontarea usilor care nu sunt absolut necesare (exemplu: usi catre camera cu lavoare a grupurilor sanitare – acestea pot fi inlocuite ulterior cu o strategie de intrare tip labirint)
 • Se vor deschide si folosi toate usile de acces in curte si cladire pentru a putea imparti traficul elevilor la venire/intrare pe mai multe cai de acces. Punctele de acces se vor desemna pe criterii de proximitate fata de salile de clasa / categorii de varsta / orar.
 • Toate orele de curs, atunci cand temperatura exterioara o permite, se vor tine cu cate o fereastra deschisa in permanenta pentru o buna ventilare a spatiului si o reducere a incarcaturii virale potentiale din aer.
 • Intre ore, fiecare clasa se va aerisi minim 10 min cu toate ferestrele deschise.
 • Grupurile sanitare vor fi curatate cel putin o data pe ora dupa fiecare pauza, spalandu-se pe jos, dezinfectandu-se closetele, robinetii, clantele, intrerupatoarele.
 • Se vor monta distribuitoare de solutie dezinfectanta pentru maini la intrare/iesire din cladire, in fiecare clasa, amfiteatru, laborator, toalete.
 • Se va realiza inscriptionarea pe pardoseala a distantelor de siguranta intre utilizator in toate locatiile in care pot aparea aglomerari (holuri, zone de asteptare).
 • In masura in care comunicarea temelor nu este posibila electronic, sunt recomandate masuri de temporizare a preluarii / corectarii / distribuirii de materiale scrise (caiete, lucrari pe hartie) astfel incat sa se limiteze transmisia virusurilor prin atingerea acestora. Se recomanda minim 5 zile de depozitare controlata a acestor hartii intre datele de predare/corectare/returnare ale acestora.
 • Se va asigura distribuirea catre profesori si elevi/studenti de masti, manusi, servetele dezinfectante.
 • Se va realiza instruirea personalului si elevilor/studentilor cu privire la spalatul pe maini, purtatul mastii, folosirea spatiilor interioare si exterioare din cadrul scolii.

Implementarea masurilor de mai sus este critica in limitarea transmisiei virusurilor si reprezinta un set de masuri minimale. Acestea trebuie luate impreuna cu masuri administrative locale clare, care trebuie comunicate tuturor factorilor implicati (profesori, elevi/studenti, parinti) pentru a asigura o buna cooperare in directia limitarii infectiilor si transmisiei acestora.

Alte masuri care presupun investitii noi in echipamente / remodelari includ:

 • Dotarea claselor cu purificatoare de aer cu lampa cu lumina UV-c germicida inglobata, care pot dezinfecta aerul pe durata orelor de studiu.
 • Dotarea scolii cu mai multe lampi cu lumina UV-c germicida amovibile, cu temporizator/programator pentru dezinfectarea suprafetelor interioarelor claselor si coridoarelor pe perioada noptii si a sfarsitului de saptamana – acestea nu pot fi pornite pe durata prezentei oamenilor intrucat sunt extrem de daunatoare sanatatii. Din acest motiv nu se recomanda montarea lor cu un intrerupator accesibil oricui ci folosirea lor de catre o persoana instruita in acest sens.
 • Dotarea fiecarei clase cu un lavoar pentru spalat pe maini la accesul in clasa si ori de cate ori este nevoie.
 • Dotarea scolii cu o platforma de invatamant online, cu tablete/computere, astfel incat temele/fisele de lucru/proiectele sa fie transmise doar electronic, evitand transmiterea de hartii contaminate intre parti.
 • Inlocuirea intrerupatoarelor / robinetilor / clapetelor de closet cu dispozitive/senzori no-touch.
 • Adaugarea de dispozitive de deschis/inchis usa cu piciorul.
 • Modificarea mobilierului din salile de curs pentru a raspunde recomandarilor de distantare sociala.
 • Montarea unei instalatii de extractie aer din toalete.
 • Reamenajarea salilor de curs, laboratoarelor, circulatiilor, etc pentru mentinerea distantei de siguranta.
 • Introducerea de strategii de reducere a nivelului de stress cronic si de diminuare a nivelului de cortisol care poate cauza activarea virusurilor, prin introducerea de muzica in pauze, spatii de relaxare individuale, pauze de meditatie etc.

Este incurajata angajarea de catre fiecare institutie a unui Audit pentru determinarea masurilor cele mai potrivite care trebuie luate in fiecare caz specific. Grupul nostru de studiu pune la dispozitia celor interesati o lista de elemente care trebuiesc verificate si analizate in cadrul unei institutii de invatamant in scopul reorganizarii si pregatirii reluarii cursurilor post Covid-19. Aceasta se poate descarca din link-ul de la inceputul articolului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: