Masuri generale recomandate pentru functionarea birourilor pe durata epidemiilor virale

In contextul nevoii ca birourile sa functioneze pe durata unor epidemii sunt necesare masuri care sa previna si sa limiteze transmisia virusurilor prin:

 1. mentinerea unei distante de siguranta intre utilizatorii cladirii
 2. mentinerea unei calitati sanatoase a aerului si limitarea raspandirii infectiilor  prin ventilatie
 3. limitarea numarului de persoane care ating o suprafata/un obiect 
 4. limitarea contactului persoanelor cu suprafete atinse de ceilalti
 5. curatenia, igienizarea si dezinfectarea spatiilor si suprafetelor, precum si a echipamentelor de ventilare/climatizare ce deservesc aceste spatii
 6. reducerea nivelului de stress al utilizatorilor cladirii
Getty Images

Astfel, un set de masurile generale  care se pot lua imediat in spatiile existente de birouri, fara investitii si remodelari substantiale, sunt urmatoarele:

 • Se vor deschide si folosi toate usile de acces in cladire pentru a putea imparti traficul la venire/intrare pe mai multe cai de acces. 
 • In situatia in care biroul dispune de sistem de climatizare/ventilare centralizat se vor modifica setarile astfel incat acesta sa functioneze cu 100% aer proaspat, pentru reducerea incarcaturii virale potentiale din aer, chiar daca acest lucru inseamna o deviatie de 2…3 °C de la setpoint.
 • Acolo unde exista ferestre care se pot deschide, se va tine cate o fereastra deschisa in permanenta pentru o buna ventilare a spatiului si o reducere a incarcaturii virale potentiale din aer. Acest lucru poate intra in conflict cu sistemul de climatizare, care in general, pentru economie, este oprit cand se deschide o fereastra. Administratorii spatiului pot alege sa dezactiveze acesti senzori
 • La intrarea in spatiul de birouri se vor amplasa covoare de picioare cu dezinfectant.
 • Se vor monta distribuitoare de solutie dezinfectanta pentru maini la intrare/iesire din cladire, in fiecare spatiu de birouri cu mai multe de 10 persoane, toalete.Se va inlocui daca este posibil biroul de receptie  de la intrare cu un ecran / video interfon sau se va proteja biroul receptionerei prin elemente care sa asigure distanta de 2.0 m fata de vizitatori / cei care intra in spatiul de birouri.
 • Se va realiza in apropierea intrarii, eventual prin conversia unei Sali de sedinte, o camera de haine unde angajatii sa isi poata lasa hainele de strada si dupa caz, schimba pantofii.
 • Se va realiza in apropierea intrarii, eventual prin conversia unei Sali de sedinte, o camera de izolare, in care, in situatia in care apare un angajat cu simptome de boala,sa poata fi izolat pana la plecarea / sosirea cadrelor medicale.
 • In zonele de open office se va modifica pozitia statiilor de lucru (sau popularea lor) astfel incat sa se pastreze minim 2.0 m intre persoane. Aceasta masura, in unele birouri si in special in cele de tip call center, va reduce capacitatea birourilor cu pana la 70%. Din acest motiv, recomandarea pentru astfel de perioade de epidemie este sa se alterneze programul angajatilor (organizare in ture) sau sa se organizeze / permita lucrul de acasa. 
 • Vor fi folosite partitionari suplimentare pentru protectia statiilor de lucru aflate in vecinatatea coridoarelor. Se recomanda folosirea de plante / elemente decorative pentru realizarea acestei separari.
 • Salile de conferinta si spatiile de relaxare vor fi reconfigurate astfel incat sa incurajeze distantarea sociala. Se va reduce numarul de scaune/canapele. Se vor introduce, dupa caz partitionari suplimentare realizate prin mobilier sau vegetatie.
 • Se va analiza locatia printerelor/copiatoarelor astfel incat sa nu fie in vecinatatea unei statii de lucru si sa poata fi folosite fara a stationa in apropierea unei statii de lucru la o distanta mai mica de 2.0 m.
 • Se va realiza un spatiu de relaxare / conversatie care sa poata fi folosit de cate un angajat pentru conversatii telefonice private si pentru odihna. Se recomanda aerisirea pentru 15 min si dezinfectarea intre utilizari.
 • Limitarea numarului de clante/usi de inchis/deschis prin instituirea unei politici a “usilor deschise” in permanenta pentru toate birourile, salile de conferinta.
 • Eliminarea/demontarea usilor care nu sunt absolut necesare. Exemplu: usi catre camera printerelor, catre arhiva, catre oficiu, catre camera cu lavoare a grupurilor sanitare (acestea pot fi inlocuite ulterior cu o strategie de intrare tip labirint)
 • Grupurile sanitare vor fi curatate des spalandu-se pe jos, dezinfectandu-se closetele, robinetii, clantele, intrerupatoarele, cel putin de doua ori pe zi. In cladirile cu mai multe etaje verificati ca sifoanele de pardoseala sa fie pline cu apa si acoperite pentru a evita raspandirea virusilor din canalizarea contaminata. Utilizatorii vor fi instruiti sa dezinfecteze inainte si dupa folosire toaletele sau vor fi instalate sisteme de dezinfectare automate.
 • Se va realiza inscriptionarea pe pardoseala a distantelor de siguranta intre utilizator in toate locatiile in care pot aparea aglomerari (holuri, zone de asteptare).
 • Se va asigura distribuirea catre personal de masti, manusi, servetele dezinfectante.
 • Se va realiza instruirea personalului cu privire la spalatul pe maini, purtatul mastii, folosirea spatiilor interioare si exterioare din cadrul biroului. Se vor amplasa in locuri vizibile informatii grafice cu reguli de igiena specifice pe durata epidemiei.

Implementarea masurilor de mai sus este critica in limitarea transmisiei virusurilor si reprezinta un set de masuri minimale. Acestea trebuie luate impreuna cu masuri administrative locale clare, care trebuie comunicate tuturor factorilor implicati (administratori, uitlizatori, menetenanta) pentru a asigura o buna cooperare in directia limitarii infectiilor si transmisiei acestora.

Alte masuri care presupun investitii noi in echipamente / remodelari includ:

 • Reamenajarea spatiilor de tip open-office in spatii cu birouri individuale
 • Reamenajarea spatiilor de luat masa astfel incat sa se respecte masurile de distantare (partitionare cu vegetatie, organizare in insule, mese de  dimensiuni mari, scaune fixe)
 • Modificarea mobilierului pentru a raspunde recomandarilor de distantare sociala.
 • Asigurarea unei ferestre care sa se poate deschide pentru fiecare 10.00 mp de suprafata de birou sau alternativ redimensionarea aportului de aer proaspat si eliminarea recircularii aerului.
 • Modificarea sistemelor de ventilare/climatizare astfel incat sa includa o filtrare de tipul celor folosite in “camere-curate”, spatii medicale
 • Inlocuirea intrerupatoarelor / robinetilor / clapetelor de closet cu dispozitive/senzori no-touch.
 • Adaugarea unde este cazul de dispozitive de deschis/inchis usa cu piciorul.
 • Introducerea de strategii de reducere a nivelului de stress cronic si de diminuare a nivelului de cortisol care poate cauza activarea virusurilor prin introducerea de muzica ambientala, spatii de relaxare individuale, pauze de meditatie etc.
 • Dotarea fiecarui computer cu webcam si incurajarea intalnirilor virtuale chiar intre angajatii aceluiasi birou.
 • Dotarea spatiilor de birouri cu aparate de filtrare aer cu lampa cu lumina UV-c germicida inglobata care pot dezinfecta aerul pe durata orelor de lucru, sau includerea acestora in sistemul de ventilatie existent
 • Dotarea spatiilor de birouri cu suprafete mari cu lampi cu lumina UV-c germicida amovibile cu temporizator/programator pentru dezinfectarea suprafetelor interioarelor pe perioada noptii si a sfarsitului de saptamana – acestea nu pot fi pornite pe durata prezentei oamenilor intrucat sunt extrem de daunatoare sanatatii. Din acest motiv nu se recomanda montarea lor cu un intrerupator accesibil oricui, ci folosirea lor de catre o persoana instruita in acest sens.
 • Implementarea unei politici de “birou-curat” (masa goala) pentru dezinfectare optima.
 • Dotarea spatiilor de birouri cu statii de dezinfectare obiecte marunte

Este incurajata angajarea de catre fiecare institutie a unui Audit pentru determinarea masurilor cele mai potrivite care trebuie luate in fiecare caz specific. Grupul nostru de studiu pune la dispozitia celor interesati o lista de elemente care trebuiesc verificate si analizate in cadrul unui spatiu de birouri in scopul reorganizarii si pregatirii reluarii cursurilor post Covid-19. Aceasta se poate descarca din link-ul de la inceputul articolului.

Acest raport a fost produs in luna aprilie 2020 de o echipa de specialisti din domeniile arhitectura, medicina, biologie, inginerie care lucreaza in cadrul proiectului “Safe Interior” la realizarea unor “Strategii de proiectare pentru îmbunătăţirea siguranţei spaţiilor educaţionale și de birouri pe durata epidemiilor virale“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: