Gradinile, terasele, spatiile in aer liber – un avantaj pe durata epidemiilor

Cu ocazia acestei epidemii, am resimtit cu totii cat de importante sunt spatiile cu ventilatie naturala, balcoanele, gradinile.

In aer liber, cu conditia pastrarii distantei, transmiterea bolilor este mult redusa. In plus, mutarea a cat mai multe activitati in aer liber, elibereaza o cantitate importanta de resurse financiare si energetice consumate in incalzirea/racirea si ventilarea spatiilor respective.

Toti utilizatorii cladirilor de birouri si-ar dori acum spatii in care, atunci cand vremea o permite, sa organizezi sedinte in aer liber. La fel si scolile incearca sa gaseasca metode de a face cursuri in aer liber.

Exemple in aceast directie exista deja de ani de zile, dar, din considerente economice si/sau climatice, nu au ajuns sa fie incorporate in practica si cladirile comune.

Etajele cladirilor de birouri pot fi organizate astfel incat sa incorporeze fiecare terase suficient de mari pentru sedinte si activitati in aer liber. Exista deja cladiri in care acest lucru se intampla. Vedem mai jos o sala de sedinte pe terasa unei cladiri de birouri din Nisa, proiectata de arhitectul N.Laisne.

NL*A Reveals Plans for Open-Concept Green Office Building in France,Courtesy of Nicolas Laisné Associés
Nicolas Laisne Architectes / Meridia – Cladire de birouri , Nisa, Franta
NL*A Reveals Plans for Open-Concept Green Office Building in France,Courtesy of Nicolas Laisné Associés
Nicolas Laisne Architectes / Meridia – Cladire de birouri , Nisa, Franta

Alternativ se pot realiza in cladiri etaje-gradina, care sa fie folosite de toata lumea ca parc sau, cu alocare in prealabil, ca spatii de intalaniri in aer liber. Etajele gradina-intermediare ar avea un avantaj asupra gradinilor de pe acoperis pentru ca sunt mai bine protejate de fenomene meteorologice extreme, astfel utilizatorii le-ar folosi mai mult si vegetatia ar putea fi mai usor intretinuta. Gradinile de pe acoperisul cladirilor au in general dezvantajul de a fi prea expuse la soare, ploaie si vant (mai ales la inaltimi mari) si din acest motiv atrag mai putini utilizatori decat o gradina la sol sau intermediara din cladire, mai ales daca nu sunt conectate cu un spatiu de sport (piscina) sau cafenea.

Aceste gradini intermediare sunt in general evitate de dezvoltatori pentru ca sunt “consumatoare” de inaltime: economic este mai profitabil sa construiasca o suprafata utila maxima pe inaltimea permisa in regulamentele de urbanism. Acolo unde restrictiile de inaltime nu sunt foarte stricte, exista oportunitatea de a convinge dezvoltatorii sa inglobeze o astfel de gradina in cladire, cu beneficii asupra starii de sanatate a utilizatorilor cladirii, dar si cu beneficii de imagine la nivel urban.

Paris, Skygarden
KPF, Robinson Tower, Singapore

Impactul activitatilor in aer liber, pe durata epidemiilor, dar si in general, in scoli si gradinite este un fapt comun acceptat. Din pacate, in ziua de astazi, prea putine scoli fac efortul de a organiza in mod curent alte activitati in aer liber in afara orelor de sport si a petrecerii pauzelor in curtea scolii.

Scoala in aer liber a fost folosita mult timp inaintea celui de-la doilea razboi mondial, pentru combaterea tuberculozei. Astfel modelele promovate in anii 1930 in Franta, Germania, UK, USA puneau accentul pe desfasurarea orelor in aer liber si propuneau un model de clase cu pereti de sticla care se deschideau integral cand vremea era suficient de buna. Soarele si aerul curat erau considerate esentiale pentru imbunatatirea si mentinerea starii de sanatate a copiilor.

Arh. Eugène Beaudouin /1932 / Scoala in aer liber / Suresnes, France
Arh. Richard Neutra / 1934 /Scoala Elementara Corona Ave. / California / USA

In scoli, o organizare pavilionara, cu circulatii acoperite si gradini, permite ore in aer liber si incurajeaza activitati in grupuri mici. Ventilatia naturala a tuturor spatiilor reduce si dilueaza posibilii nori virali. In aer liber, virusurile se disperseaza foarte rapid, si in afara cazului in care esti foarte aproape de cineva atunci cand stranuta, sansele sa te infectezi sunt foarte reduse.

Mai jos un exemplu recent de organizare pavilionara a unei scoli primare din Israel.

Schwartz Besnosoff Architects and Town Planners, Tidhar Elementary School, Israel
Schwartz Besnosoff Architects and Town Planners, Tidhar Elementary School, Israel

In cazul scolilor existente, cu cladiri monobloc, cu una sau mai multe aripi (forma U a fost foarte populara in Romania in anii 1960), reamenajarea curtilor pentru a incuraja activitati in grupuri mici, poate fi facuta cu ajutorul mai multor strategii:

  • Incorporarea de vegetatie, inclusiv copaci pentru umbra, astfel incat curtea sa fie structurata in alveole de lucru / joaca ce pot fi alocate cate unei clase
  • Realizarea de suprafete de joaca inclinate sau pe nivele diferite, astfel incat sa fie dificila stationarea in grupuri mari
  • Realizarea de texturi diferite in paviment, care sa directioneze miscarea in spatiu sau stationarea in grupuri distincte.

Aceste strategii sunt ilustrate in imaginile de mai jos.

Dekker Perich Sabatini Architects / Curte pentru ore in aer liber / Scoala Cottonwood / Carlsbad, USA
Paredes Pedrosa Architects / Kid University / Spania
Davidson College / North Carolina, USA
Loc de joaca / Fawns, United Kingdom
Imagine inscriptionare Playform / Metalbac & Farbe

In saptamanile trecute, dupa deschiderea unor scoli si gradinite in Franta, a circulat in mass media fotrografia in care fiecarui copil i-a fost alocat un patratel, trasat cu creta pe pardoseala. Acolo se poate juca, sta etc. Este o masura excesiva si daca scolile ajung inchisori, mai bine renuntam la scoli. Exista formule mai bune.

Franta / 2020 / Copii in pauza / Imagine Lionel Top

Ar fi de interes de examinat daca, in tarile si zonele in care copiii nu mai ajuta la munci agricole, perioadele de scoala ar putea fi coordonate mai bine cu clima locala astfel incat sa fie posibile mai multe ore in aer liber. Astfel, in Bucuresti, bazat pe programul de 35 de saptamani de scoala si pe temperaturile din ultimii ani, daca “Vacanta mare” s-ar muta iarna, 1 Dec – 31 Ian si vacanta de vara intre 1 iulie si 10 august s-ar castiga 2 luni in care o parte dintre ore s-ar putea tine in aer liber.

Scoala Montessori – Clasa de “afara”

Raluca Buzdugan / 20 mai 2020

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: