Cu mȃînile curate

Ȋntr-o clădire de birouri, punctele care sunt cel mai des atinse de un număr mare de oameni sunt:

 • Tastaturi sau ecrane pentru controlul accesului
 • Clanţe și mȃnere uși
 • Butoane ascensor
 • Balustrăzi scări
 • Robineţi
 • Dozatoare care funcţioneaza cu apăsare
 • Ustensile folosite în comun: perforatoare, capsatoare, bureţi tablă
 • Aparate folosite în comun: copiatoare, printere, plotter, telefoane
 • Rechizite folosite în comun: pixuri, creioane etc
 • Ȋntrerupătoare
 • Mȃnere dulapuri
 • Mȃnere ferestre
 • Tastaturi pentru comandă aer condiţionat, alte aparate.
 • Veselă comună
 • Scaune și alt mobilier din spaţiile comune

Pe durata epidemiilor care se pot transmite prin contact cu suprafeţe infectate este important să reducem numărul acestor suprafeţe la minimum sau sa găsim metode de limitare a numărului de persoane care le ating si apoi să le dezinfectam cȃt mai des.

Contactul cu multe dintre aceste suprafeţe poate fi evitat cu usurinţa, pentru altele trebuie avută în vedere înlocuirea sau desfiinţarea lor.

ElementCum se poate evita atingereaSe poate înlocuiSe poate elimina
Tastaturi sau ecrane pentru controlul accesuluiTastatura poate fi acţionata cu un pix, creion, beţigaș de unică folosinţa amplasat in apropierea unitaţiiAcces cu card / telefonȊn multe locaţii măsura securizarii cu cod este una excesivă. Se poate analiza care sunt zonele în care se poate renunţa la acest tip de securizare.
Clanţe și mȃnere ușiFolosirea pentru acţionare a unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, a altui dispozitiv   Menţinerea ușii in pozitie deschisă pe o durată cȃt mai mare din ziDispozitiv de deschidere cu piciorul   Deschidere batantă prin împingere cu piciorul/umărul   Deschidere electrică cu senzor de prezenţăMulte uși pot fi eliminate/demontate. O analiză atentă a modului de operare și folosire a spaţiilor poate oferi indicaţii despre care uși sunt cu adevărat necesare și care nu.
Butoane ascensorTastatura poate fi acţionata cu un pix, creion, beţigaș de unică folosinţa sau prin intermediul unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, a altui dispozitivComandă vocală Comandă printr-o aplicaţie de telefon Comandă cu cardNu
Balustrăzi scariPurtarea de mănușiNuNu
RobineţiAcţionarea cu un serveţelSenzor de miscareNu
Dozatoare care funcţionează cu apăsareAcţionarea cu un șerveţelSenzor de miscareNu
Ustensile folosite in comun: perforatoare, capsatoareFolosirea de mănuși și dezinfectarea înainte/după folosirePentru acele elemente care nu presupun costuri mari, se poate asigura cȃte unul pentru fiecare utilizator din birou.Pentru acele elemente care nu presupun costuri mari, se poate asigura cȃte unul pentru fiecare utilizator din birou.
Aparate folosite in comun: copiatoare, printere, plotter, telefoaneFolosirea de mănuși și dezinfectarea înainte/după folosirePentru acele elemente care nu presupun costuri mari, se poate asigura cȃte unul pentru fiecare utilizator din birou.Pentru acele elemente care nu presupun costuri mari, se poate asigura cȃte unul pentru fiecare utilizator din birou.
Rechizite folosite in comun: pixuri, creioane etcSe va suspenda folosirea în comun de rechiziteFiecare utilizator va avea setul său care va fi depozitat într-un recipient cu capac /dulap propriu 
ȊntrerupătoareTastatura poate fi acţionata cu un pix, creion, beţigaș de unică folosinţa sau prin intermediul unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, a altui dispozitiv.   Se va desemna o persoană care să acţioneze întrerupătoarele pe fiecare zonăde birou Se va evita actionarea frecventă a acestor întrerupătoareSe poate implementa un senzor de prezenţa sau un senzor de luminozitate care să aprindă / stingă lumina automat Comandă vocală Comandă din aplicatie telefon 
Manere dulapuriFolosirea pentru acţionare a unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, altui dispozitiv  Dispozitiv de deschidere cu piciorul    Multe uși pot fi eliminate/demontate. O analiză atentă a modului de operare și folosire a dulapurilor poate oferi indicaţii despre care uși sunt cu adevărat necesare și care nu.
Manere ferestreFolosirea pentru acţionare a unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, altui dispozitiv      
Tastaturi pentru comanda aer condiionat, alte aparate.Tastatura poate fi acţionata cu un pix, creion, beţigaș de unică folosinţa sau prin intermediul unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, a altui dispozitiv.   Se va desemna o persoană care să acţioneze aceste tastaturi / aparate pe fiecare zonă de birou Se va evita acţionarea frecventă a acestoraComanda vocala Comanda din aplicatie telefon 
Veselă comunăSe recomandă renunţarea la aceasta pe durata epidemiilorVeselă de unică folosinţaDa
Scaune și alt mobilier din spaţiile comuneSe recomandă evitarea folosirii mobilierului comun și dezinfectarea lui periodică cu lămpi cu UVMobilier fix, astfel încȃt să nu fie necesară atingerea lui cu mȃna 

Este important ca aceste elemente să fie identificate în fiecare spaţiu de birouri și să se stabilească metoda cea mai potrivita de control, care să fie marcată grafic corespunzator in birou si comunicată tuturor utilizatorilor, astfel incȃt aceștia să isi formeze rapid deprinderi noi care să limiteze transmiterea infecţiilor.

Raluca Buzdugan / 26.05.2020

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: