Featured

LANSARE CARTE

Titlu Volum: SPAȚII SIGURE 2(m)-020
Decembrie 2020, București, Romania
ISBN 978-973-0-33517-0
 
Editor Volum: Raluca Buzdugan
 
Autori: Raluca Buzdugan, Yvonne Toader, Lawrence S. Ng, Cerasella Crăciun,
Gaby Schwartz, Alexandru Cherteș, Mihnea Buzdugan, Dan T. Simionescu,
Maya Simionescu, Arina Cadariu, Vlad Simionescu

 
Vizualizare carte

Volumul Spații Sigure 2(m)-020 este rezultatul unui proiect multidisciplinar în care au fost studiate și dezvoltate metode de îmbunătătire prin design a siguranţei sănătăţii utilizatorilor clădirilor de birouri și de învătămant, pe durata epidemiilor virale, precum Covid-19 și gripă. Acest proiect a fost lansat din necesitatea înțelegerii în detaliu a vulnerabilităților clădirilor în fața epidemiilor virale și a modului în care acestea pot fi contracarate.  

Volumul se adresează în special arhitecților, dar conține informații relevante pentru toți cei interesați de felul în care clădirile ne pot susține sau pune în pericol sănătatea. Sunt de asemenea analizate pe larg felul în care diferite țări au abordat pandemia și informațiile de bază medicale referitoare la COVID-19.

Cartea prezintă strategii salutogene pentru (re)amenajarea și adaptarea birourilor și a școlilor la noua situație socială și sanitară.

Proiectul este non-profit, toţi membrii echipei lucrȃnd la acest proiect pro bono. Proiectul a fost realizat cu sprijinul firmei “Vlad Simionescu & Asociaţii Arhitecti”.

Ne-ar folosi o platformă naţională de școală on line?

Aflăm astăzi de la Ministrul Educaţiei că începȃnd cu anul viitor nu vor mai fi clase cu 30 de elevi. Nu ni se spune cu cȃţi vor fi, dar dacă ar fi sa luăm în calcul suprafaţa obișnuită de circa 65.00mp a unei clase dintr-o școală (tip) din Romȃnia, respectȃnd normele de distanţare recomandate de 2.00m între elevi, numărul maxim posibil ar fi de 15.

Ȋn școlile din București, în majoritatea școlilor de stat, din cauza lipsei de spaţiu se învaţă deja în 2 schimburi. În școlile private, densitatea elevilor în clasă este tot în jur de 2.50mp/elev, dar aceste școli, în marea lor majoritate au cursuri urmate de afterschool, astfel încȃt, cel puţin teoretic, copiii să plece acasă cu lecţiile făcute la ora 16.00.

Măsura de creștere a suprafeţei aferente fiecarui copil în școlile de stat nu se poate lua fără extinderea școlilor sau fără reducerea programei, astfel încȃt să poţi avea nu 2, ci 4 schimburi pe zi sau cȃte 3 zile de școala, în loc de 5, pentru fiecare clasă, pe săptămȃnă. Școlile private ar putea recurge la învăţămȃnt în 2 schimburi, deși probabil că economic ar fi mult mai puţin profitabil pentru ei. Extinderea școlilor nu poate veni fara creșterea numărului de profesori, dar, la o prima analiza, bugetul ţarii noastre nu pare pregătit pentru așa ceva. Ce soluţie ne rămȃne: reducerea programei școlare si a orelor petrecute la școala, astfel încȃt să fie loc suficient pentru toată lumea? Posibil, dar puţin probabil, deoarece se vede cu ochiul liber că un rol foarte important, din punct de vedere economic, al școlilor generale, în special în orașele mari, este să ţină copiii la școală în timp ce părinţii sunt la servici.

Prins la mijloc între doua opţiuni economice proaste, oare ce va hotărȃ guvernul dacă epidemia va continua la toamnă? Foarte probabil va lăsa, exact ca în ultimele luni, responsabilitatea asigurării educaţiei online pe umerii fiecărui copil, părinte si profesor: se descurcă fiecare cum poate, scapă cei mai puternici.

Există o posibilitate de ameliorare a acestei situaţii, dar ea presupune un efort didactic foarte mare de organizare, pornit de la nivelul central: crearea unei platforme on-line naţionale de învăţămȃnt preuniversitar (partea obligatorie de școală). Această platformă ar putea fi folosită pentru mutarea temporară a orelor online, atunci cȃnd  activitatea obișnuită a unei școli trebuie închisă din cauza apariţiei unui focar de infecţie. Ar putea fi, deasemenea, folosită de copiii și familiile care preferă un sistem de educaţie on-line. Mulţi dintre copii, în special cei de liceu, au descoperit în această perioadă că le place mai mult să înveţe de acasă. Dacă ar avea această opţiune, posibil mulţi dintre elevii de liceu ar favoriza acest sistem, eliberȃnd un număr mare de spaţii care pot fi alocate elevilor din clasele primare si din gimnaziu, pentru care învăţămȃntul on-line este mult mai dificil (atȃt pentru copil, cȃt și pentru părinţi, care trebuie să se ocupe de logistica necesară, de tipărirea materialelor, de computer și conexiune la internet, etc).

O platformă de învăţare on-line este un sistem complex, foarte diferit de ceea ce s-a întȃmplat în Romȃnia în ultimele luni. Schimbarea de teme și informaţii prin whatsapp, google classroom sau zoom nu reprezintă o formă structurată de educaţie și nu a fost eficientă nici pentru elevi, nici pentru profesori. Elevii nu au învaţat prea mult, iar profesorii au petrecut enorm de mult timp încercȃnd  să corecteze temele transmise ca fotografii prin whatsapp, facebook etc. Educaţia on-line presupune cursuri foarte atent structurate, cu multe elemente de control pe parcurs, cu exerciţii și teste încorporate, cu momente de discuţie și de îndrumare, toate adunate pe o platformă ușor de gestionat de către toate părţile. Acest tip de cursuri există deja în multe școli online din lume. Avem nevoie și în Romȃnia de o  platformă care să reflecte întreaga programa școlară romȃnească obligatorie.

http://www.eduww.net.

În Romȃnia, din păcate, nu există încă, nici în mediul privat, nici în învăţămȃntul de stat o opţiune  structurată de învăţămȃnt preuniversitar on-line sau de acasă, cu un sistem de examinare care să poată asigura integrarea profesională și academică a elevilor după parcurgerea unei programe și promovarea unor examene. Sistemul elevului “particular” a existat în Romania pȃnă în anul 1948. Acesta învăţa acasă, cu profesori angajaţi de familie și se prezenta apoi la examenele de bacalaureat, putȃnd  merge în continuare la universitate. Cred că este momentul ca acest sistem să fie reînfiinţat.

În 1948, Decretul nr.175 pentru reforma învăţămȃntului prevedea că “Toate școlile confesionale sau particulare de orice fel devin școli de Stat” și  “cu începere din clasa IV-a elementară se va preda obligatoriu limba rusă.”

Societatea a evoluat, e timpul unei reforme structurale, această epidemie poate fi impulsul necesar. Şi dacă statul nu găsește resursele necesare pentru crearea unei astfel de platforme, sunt sigură că școlile private o pot crea.

Raluca Buzdugan / 28.05.2020

Cu mȃînile curate

Ȋntr-o clădire de birouri, punctele care sunt cel mai des atinse de un număr mare de oameni sunt:

 • Tastaturi sau ecrane pentru controlul accesului
 • Clanţe și mȃnere uși
 • Butoane ascensor
 • Balustrăzi scări
 • Robineţi
 • Dozatoare care funcţioneaza cu apăsare
 • Ustensile folosite în comun: perforatoare, capsatoare, bureţi tablă
 • Aparate folosite în comun: copiatoare, printere, plotter, telefoane
 • Rechizite folosite în comun: pixuri, creioane etc
 • Ȋntrerupătoare
 • Mȃnere dulapuri
 • Mȃnere ferestre
 • Tastaturi pentru comandă aer condiţionat, alte aparate.
 • Veselă comună
 • Scaune și alt mobilier din spaţiile comune

Pe durata epidemiilor care se pot transmite prin contact cu suprafeţe infectate este important să reducem numărul acestor suprafeţe la minimum sau sa găsim metode de limitare a numărului de persoane care le ating si apoi să le dezinfectam cȃt mai des.

Contactul cu multe dintre aceste suprafeţe poate fi evitat cu usurinţa, pentru altele trebuie avută în vedere înlocuirea sau desfiinţarea lor.

ElementCum se poate evita atingereaSe poate înlocuiSe poate elimina
Tastaturi sau ecrane pentru controlul accesuluiTastatura poate fi acţionata cu un pix, creion, beţigaș de unică folosinţa amplasat in apropierea unitaţiiAcces cu card / telefonȊn multe locaţii măsura securizarii cu cod este una excesivă. Se poate analiza care sunt zonele în care se poate renunţa la acest tip de securizare.
Clanţe și mȃnere ușiFolosirea pentru acţionare a unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, a altui dispozitiv   Menţinerea ușii in pozitie deschisă pe o durată cȃt mai mare din ziDispozitiv de deschidere cu piciorul   Deschidere batantă prin împingere cu piciorul/umărul   Deschidere electrică cu senzor de prezenţăMulte uși pot fi eliminate/demontate. O analiză atentă a modului de operare și folosire a spaţiilor poate oferi indicaţii despre care uși sunt cu adevărat necesare și care nu.
Butoane ascensorTastatura poate fi acţionata cu un pix, creion, beţigaș de unică folosinţa sau prin intermediul unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, a altui dispozitivComandă vocală Comandă printr-o aplicaţie de telefon Comandă cu cardNu
Balustrăzi scariPurtarea de mănușiNuNu
RobineţiAcţionarea cu un serveţelSenzor de miscareNu
Dozatoare care funcţionează cu apăsareAcţionarea cu un șerveţelSenzor de miscareNu
Ustensile folosite in comun: perforatoare, capsatoareFolosirea de mănuși și dezinfectarea înainte/după folosirePentru acele elemente care nu presupun costuri mari, se poate asigura cȃte unul pentru fiecare utilizator din birou.Pentru acele elemente care nu presupun costuri mari, se poate asigura cȃte unul pentru fiecare utilizator din birou.
Aparate folosite in comun: copiatoare, printere, plotter, telefoaneFolosirea de mănuși și dezinfectarea înainte/după folosirePentru acele elemente care nu presupun costuri mari, se poate asigura cȃte unul pentru fiecare utilizator din birou.Pentru acele elemente care nu presupun costuri mari, se poate asigura cȃte unul pentru fiecare utilizator din birou.
Rechizite folosite in comun: pixuri, creioane etcSe va suspenda folosirea în comun de rechiziteFiecare utilizator va avea setul său care va fi depozitat într-un recipient cu capac /dulap propriu 
ȊntrerupătoareTastatura poate fi acţionata cu un pix, creion, beţigaș de unică folosinţa sau prin intermediul unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, a altui dispozitiv.   Se va desemna o persoană care să acţioneze întrerupătoarele pe fiecare zonăde birou Se va evita actionarea frecventă a acestor întrerupătoareSe poate implementa un senzor de prezenţa sau un senzor de luminozitate care să aprindă / stingă lumina automat Comandă vocală Comandă din aplicatie telefon 
Manere dulapuriFolosirea pentru acţionare a unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, altui dispozitiv  Dispozitiv de deschidere cu piciorul    Multe uși pot fi eliminate/demontate. O analiză atentă a modului de operare și folosire a dulapurilor poate oferi indicaţii despre care uși sunt cu adevărat necesare și care nu.
Manere ferestreFolosirea pentru acţionare a unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, altui dispozitiv      
Tastaturi pentru comanda aer condiionat, alte aparate.Tastatura poate fi acţionata cu un pix, creion, beţigaș de unică folosinţa sau prin intermediul unei mănuși, a unui șerveţel dezinfectant, a altui dispozitiv.   Se va desemna o persoană care să acţioneze aceste tastaturi / aparate pe fiecare zonă de birou Se va evita acţionarea frecventă a acestoraComanda vocala Comanda din aplicatie telefon 
Veselă comunăSe recomandă renunţarea la aceasta pe durata epidemiilorVeselă de unică folosinţaDa
Scaune și alt mobilier din spaţiile comuneSe recomandă evitarea folosirii mobilierului comun și dezinfectarea lui periodică cu lămpi cu UVMobilier fix, astfel încȃt să nu fie necesară atingerea lui cu mȃna 

Este important ca aceste elemente să fie identificate în fiecare spaţiu de birouri și să se stabilească metoda cea mai potrivita de control, care să fie marcată grafic corespunzator in birou si comunicată tuturor utilizatorilor, astfel incȃt aceștia să isi formeze rapid deprinderi noi care să limiteze transmiterea infecţiilor.

Raluca Buzdugan / 26.05.2020

Cum ne relaxăm?

O categorie specială de spații din cadrul clădirilor de birouri moderne o constituie spațiile de relaxare și de socializare. Ele au apărut la începutul anilor 2000, ca rezultat al studiilor care arătau că productivitatea și creativitatea angajatilor crește dacă se simt confortabili, sunt relaxați, socializeaza si pot include în activitatea zilnică pauze de “joacă”.

Oricare ar fi metoda de relaxare aleasă, este clar ca angajații au nevoie de perioade de pauză în care să spargă rutina zilnică, să elimine stresul și să diminueze efectele perioadelor îndelungi de concentrare.

NBBJ Architects + Site Workshop Landscape Architects, Amazon Spheres, Seattle, Fotografie de Stuart Isett. ©2018 Stuart Isett.

Există, astfel, o mulțime de motive pentru care Google a fost numit, de mai multe ori, cea mai bună companie pentru care ai putea lucra în America și nu numai.

Google Campus Dublin / Camenzind Evolution + Henry J. Lyons Architects. Fotografie de Peter Wurmli

Unul dintre motive este  ca birourile lor sunt situate într-un campus uimitor, plin de facilități cum ar fi:

 • Grădini, terase, curți cu multă vegetație. În acest sens, un studiu publicat în ScienceDaily a concluzionat că însuși „sunetul naturii” ne ajută să ne relaxăm.
 • Spații de grădinărit.
 • Salí de gimnastică
 • Spatii Nap Pods
 • Spații pentru terapeuți specializati in masaj si spatii de gimnastică. Multe organizații, inclusiv Harvard Medical School, confirmă faptul că chiar și exercițiile fizice ușoare la locul de muncă, reduc stresul.
 • Spații pentru Metode holistice antistress cum ar fi folosirea aromaterapiei , cromoterapiei, muzicoterapiei, practicilor spirituale precum yoga, sunt modalități eficiente de a diminua stresul.
 • Servicii: Serviciu de spălătorie,Cafetarie și Cantină
 • Prezenta animalelor de companie. Multe corporații permit angajaților să aibă grijă de un animal de companie la birou, fie ca vorbim despre o pisică, un câine sau un acvariu cu pesti. Aceste animale pe care le hrănesc și cu care se joacă îi ajuta pe angajați să se relaxeze în timpul pauzei, iar specialistii sustin că sunt cea mai buna metodă de alungare a stresului la birou. Unele companii merg până acolo încât “angajează” un caine special antrenat care devine mascota preferată a biroului și care ajuta la relaxarea angajatilor.
 • Facilități pentru biciclete: acces ușor cu bicicletele și parkinguri speciale prevăzute pentru acestea
Biciclete Googles la Sediul Google’s Mountain View, California, USA.

Întrebarea care se pune este dacă aceste functiuni si spații de relaxare sunt viabile în condițiile unei epidemii sau pandemii de tipul celei generate de virusul SARS_COV2

Google Campus Dublin / Camenzind Evolution + Henry J. Lyons Architects. Fotografie de Peter Wurmli

Pare probabil că tendințele de mai sus să între în recul, iar valul de a transforma biroul într-o casă cu “de toate pentru toti” își va schimba direcția.

Chiar Google, și-a anunțat angajații că vor lucra de acasă pană la sfarsitul anului 2020.

Este evident că și lucrul exclusiv de acasă va fi unul temporar sau parțial. Însă, ne vom mai întoarce la birourile tip Google? Probabil că nu.

Spațiile de birouri tip Google, care au lansat o adevărată modă în arhitectura de interior a clădirilor de birouri, vor fi și cele care vor intampina cele mai mari dificultăți în reluarea activității. Ele sunt poate cel mai puțin viabile în contextul noilor cerințe sanitare din motive precum necesitatea distanțării sociale, a procesului greoi de dezinfectare dar, și nu în ultimul rand, a duratei mai scurte de timp pe care un angajat va dori să-l mai petreacă la birou.

Companiile în care îți petreceai 10-12-14 ore/zi nu pot functiona în formulele de program de lucru din perioade sanitare excepționale, în care turele trebuie respectate, intrările și ieșirile se fac controlat, este nevoie timpi de dezinfectie, etc.

Programul de lucru pe durata epidemiilor va fi de 8 ore sau mai scurt. Mai ai timp de activități de loisir ? Și dacă mai ai timp iti doresti sa ti-l petreci cu masca pe fata sau fără mască dar în mod individual?

În ce se vor transforma aceste spații pe termen scurt, mediu și lung sau ce tip nou de spații de relaxare vor apărea și cum vor facilita ele relaxarea cu distanțarea și curățenia, vor mai conține acestea spații de relaxare sau de socializare? Sunt întrebări la care va trebui sa găsim răspunsuri.

Amploarea daunelor, sociale și economice, cauzate de COVID-19 nu a devenit încă foarte evidentă, dar va deveni din ce în ce mai clară în lunile, poate chiar anii următori.

Un lucru este previzibil: oamenii nu vor mai reveni la „un loc de munca precum cel dinainte”.

Ce pastram, la ce renunțăm dintre toate serviciile și spațiile rezultate din funcțiunile de mai sus? Aceasta este o întrebare dificilă, pe care probabil si-o pun în primul rand proprietarii companiilor care își pregătesc sediile pentru reluarea activității. Mai mult ca sigur răspunsul la această întrebare va fi tranșat într-un fișier excel prin calcule economice și de viabilitate.

Este, de asemenea, de avut în vedere că unii angajați sunt dornici să lucreze de acasă, iar alții nu sunt. Aceste preferințe sunt profund personale și se pot schimba în timp. Ele depind de o serie de factori, cum ar fi dimensiunea sau configurația spațiului lor de locuit, conexiunea la internet și, desigur, prezența copiilor mici care acceptă ca tăticul să părăsească casa pentru a merge la birou, dar nu pot accepta că el nu trebuie deranjat și se află chiar în spatele unei uși, la ei acasă.

Pe termen mediu, ca arhitect, as insista pentru păstrarea unui număr de facilități ușor de controlat sanitar sau care ar împiedica răspândirea virală (precum folosirea bicicletei în locul mijloacelor de transport în comun). Acestea sunt:

 • Spații individuale multimedia de tip Nap Pods ;
 • Spații de Relaxare și de luat masa în aer liber;
 • Zona de luat masa, cu automate de alimente preambalate calde și reci (caserole cu mancare caldă, fructe ambalate,etc);
 • Facilități pentru biciclete: acces ușor cu bicicletele și parkinguri speciale prevăzute pentru acestea;
 • Serviciu de spălătorie gratuită, ca necesitate psihologică de siguranta sanitară;

Teama revenirii in valuri a epidemiilor pare a fi prezenta, iar acesta teamă ne va face să gândim lucrurile pe termen lung.

Pe termen lung și ca urmare a scumpirii inerente a costurilor de dotare și întreținere a clădirilor de birouri, survenita din schimbări de funcționare, de control, de siguranta sanitară, există o probabilitate crescută ca, în viitor, marile companii să constate că este mai avantajos să-și finanțeze angajații (în cadrul pachetului financiar de angajare) în amenajarea caselor astfel încât acestea să poată deveni “birouri surogat”.

În acest timp, sediile corporatiilor, reduse ca dimensiune și vizitate temporar de un număr redus de specialisti privilegiati, vor putea ajunge la un nivel de confort al muncii și siguranței absolut remarcabil, ușor de folosit inclusiv pe durata epidemiilor.

Yvonne Toader / 22.05.2020

Open air spaces – an advantage during epidemics

During the recent lock down, we all felt how important open air spaces are. We missed being out in the parks and the luckiest among us used their gardens, terraces and balconies everyday.

In open air, while following distancing recommendations, infection transmission is substantially reduced by the free movement of the air. It makes sense, especially during epidemics, to move as many of our daily activities outdoors. While keeping us safe and healthy, this will also save a lot of the resources spent on cooling and heating the indoor spaces.

Outdoor meeting spaces are bound to become a must in every office building. Most schools reopening in Europe are also moving some of their classes outdoors and remodeling their courtyards.

These outdoor spaces already exist in exceptional buildings around the world, but budget or climate constraints prevented their typology to become mainstream. Health considerations today will make all of us, including developers, prioritize differently.

In office buildings, a typical floor can be planned to incorporate wide terraces, allowing for meetings in open air. See below the Meridia Office Building, recently completed in Nice, France, by Nicholas Laisne Architectes.

NL*A Reveals Plans for Open-Concept Green Office Building in France,Courtesy of Nicolas Laisné Associés
Nicolas Laisne Architectes / Meridia – Office Building, Nice, France
NL*A Reveals Plans for Open-Concept Green Office Building in France,Courtesy of Nicolas Laisné Associés
Nicolas Laisne Architectes / Meridia – Office Building, Nice, France

In high-rise buildings, a median level can be allocated to open gardens, to be used by all for recreation or as an open air meeting hall. Mid-level gardens work better than roof top gardens as they get more protection from the winds and are less exposed to harsh direct sun. The vegetation is easier to maintain and more species can thrive, resulting in lush gardens that provide a very relaxing environment.

This mid level gardens are currently not favored by commercial developers because they “use” a part of the regulated building height: it is obviously more profitable to use the full height of a building for office space. However, in those circumstances where zoning height restrictions are less important, developers might be persuaded to enclose such a garden in their buildings, with health and wellness benefits for all its users and a memorable urban presence that will only add value to their property.

Paris, Skygarden
KPF, Robinson Tower, Singapore

The health benefit of open air activities in schools, both in “normal” times and during epidemics is a fact well accepted. However, today, few schools make the effort required to hold more classes outdoors. For most, the courtyard is a recess and sport place only.

Open air schools were used before WWII to fight tuberculosis. The models designed and operated throughout France, Germany, UK, USA promoted as many hours as possible in open air. Their buildings were designed with large glass walls that could be fully opened during good weather. Sun and fresh air were deemed critical for maintaining and enhancing good immunity against tuberculosis for children.

Arh. Eugène Beaudouin /1932 / Open Air School / Suresnes, France
Arh. Richard Neutra / 1934 /Elementary School Corona Ave. / California / USA

A pavilion layout, with open gardens and covered pedestrian routes outside the building encourages outdoor activities and small group gatherings. Good natural ventilation of all spaces reduces and dilutes viral clouds that might float in the air. In open air viruses disperse very fast: one would have to be in close proximity to a sneezing/coughing person to get infected.

Below a recent example of an elementary school layout in Israel in which the classrooms spread over a green campus, connected by covered walkways and multiple gardens. This type of school would work well for limiting person to person infection spread, as it provides plenty of space for social distancing, very good natural ventilation and plenty of opportunities for outdoor activities.

Schwartz Besnosoff Architects and Town Planners, Tidhar Elementary School, Israel
Schwartz Besnosoff Architects and Town Planners, Tidhar Elementary School, Israel

There are a number of design strategies that can be used to retrofit / remodel existing school courtyards (like the all concrete ones built in the 1960 in Romania) in order to encourage social distancing and outdoor learning. These are:

 • Planting vegetation, including big trees for shadow within the school yard. Divide the courtyard with vegetation, assign spaces for each class to be held outdoor.
 • Design sloping or terraced play surfaces to restrict large group gatherings and to encourage movement.
 • Insert different patterns / textures in the courtyard pavement to promote circuit movement games

Some of these are illustrated by the examples below.

Dekker Perich Sabatini Architects /Learning Courtyards / Elementary School Cottonwood / Carlsbad, USA
Paredes Pedrosa Architects / Kid University / Spain
Davidson College / North Carolina, USA
Playground/ Fawns, United Kingdom
Playform Patterns / Metalbac & Farbe

Last week (beginning of May 2020), upon reopening of schools in France, a very sad picture went viral, see below. It pictures a school courtyard, where each child is restricted in a square drawn with chalk on the pavement. It seems extreme and it is making the playground look more like jail. Should we fail to provide a learning, nurturing environment for children in schools, we should give up schools entirely. There are better ways!

Franta / 2020 / Copii in pauza / Imagine Lionel Top

Along the same lines of promoting as many outdoor learning activities as practical, it would be good to see the official school terms structure better aligned with local weather conditions. In Bucharest, for example, should we switch to a longer winter vacation (1st of December to 31st of January) and a shorter summer vacation (1st of July to 10th of August) we could gain 2 extra months with plenty of opportunities of doing classes in open air.

Montessori School – Open Air Classroom

Raluca Buzdugan / 20 mai 2020

Shall we…track?

In a propagated epidemic with person to person transmission multiple waves of rising new cases are likely to occur till the susceptible population becomes a minority.

It’s simple mathematics: while we move in the same circles, after a number of days we can see a decrease in new cases. When our circle expands and starts mixing with other circles, more and more people get connected and expose themselves to the infection, hence the second wave.

This will continue till the virus runs out of susceptible hosts by either imposing total quarantine (unrealistic in this global world), herd immunity or by vaccination. With none of these in close sight, we should prepare for the next waves. Can we diminish them? Yes: distancing, tracking and testing, they all help.
McMahon, Glenda; Chatterton, Ken (2019): The epidemic incidence curve of a propagated-source outbreak. Loughborough University. Figure. https://doi.org/10.17028/rd.lboro.7836566.v1

Good epidemiology practice requires tracing all contacts of a case, in order to warn and isolate them and to prevent further propagation of the infection. This activity requires a lot of resources (human and logistics) that can be easily overwhelmed, making tracing slow and inefficient, delaying isolation of the contacts and, as a result, letting infection spread further.

But what if we would all help? We can, each of us, for the next months, keep a daily journal, a log to write down all the persons we saw and talked with for more than 15 minutes during the day and the public places where we spent more than 45 min. Most of us can not rely on our memory to retrace all the persons we met and all the places we went for 2 weeks.  Writing it down in a notebook at the end of the day, it’s easy.

If we can ensure 80% tracing of each new case, rapid isolation measures can stop or control the outbreak.[1]

We do not need, nor want a state / public tracing technology. We can surely keep track ourselves, just in case we get infected, we will know who to warn. Those worried about their own records can shred the notes every third week. Let’s prepare, shall we? It’s not that hard.

Raluca Buzdugan / 22.05.2020


[1] DOI:https://doi.org/10.1016/S2214-109X(20)30074-7  “Feasibility of controlling COVID-19 outbreaks by isolation of cases and contacts” by Joel Hellewell, Sam Abbott*, Amy Gimma*, Nikos I Bosse, Christopher I Jarvis, Timothy W Russell, James D Munday, Adam J Kucharski, W John Edmunds, Centre for the Mathematical Modelling of Infectious Diseases COVID-19 Working Group, Sebastian Funk†, Rosalind M Eggo†

Gradinile, terasele, spatiile in aer liber – un avantaj pe durata epidemiilor

Cu ocazia acestei epidemii, am resimtit cu totii cat de importante sunt spatiile cu ventilatie naturala, balcoanele, gradinile.

In aer liber, cu conditia pastrarii distantei, transmiterea bolilor este mult redusa. In plus, mutarea a cat mai multe activitati in aer liber, elibereaza o cantitate importanta de resurse financiare si energetice consumate in incalzirea/racirea si ventilarea spatiilor respective.

Toti utilizatorii cladirilor de birouri si-ar dori acum spatii in care, atunci cand vremea o permite, sa organizezi sedinte in aer liber. La fel si scolile incearca sa gaseasca metode de a face cursuri in aer liber.

Exemple in aceast directie exista deja de ani de zile, dar, din considerente economice si/sau climatice, nu au ajuns sa fie incorporate in practica si cladirile comune.

Etajele cladirilor de birouri pot fi organizate astfel incat sa incorporeze fiecare terase suficient de mari pentru sedinte si activitati in aer liber. Exista deja cladiri in care acest lucru se intampla. Vedem mai jos o sala de sedinte pe terasa unei cladiri de birouri din Nisa, proiectata de arhitectul N.Laisne.

NL*A Reveals Plans for Open-Concept Green Office Building in France,Courtesy of Nicolas Laisné Associés
Nicolas Laisne Architectes / Meridia – Cladire de birouri , Nisa, Franta
NL*A Reveals Plans for Open-Concept Green Office Building in France,Courtesy of Nicolas Laisné Associés
Nicolas Laisne Architectes / Meridia – Cladire de birouri , Nisa, Franta

Alternativ se pot realiza in cladiri etaje-gradina, care sa fie folosite de toata lumea ca parc sau, cu alocare in prealabil, ca spatii de intalaniri in aer liber. Etajele gradina-intermediare ar avea un avantaj asupra gradinilor de pe acoperis pentru ca sunt mai bine protejate de fenomene meteorologice extreme, astfel utilizatorii le-ar folosi mai mult si vegetatia ar putea fi mai usor intretinuta. Gradinile de pe acoperisul cladirilor au in general dezvantajul de a fi prea expuse la soare, ploaie si vant (mai ales la inaltimi mari) si din acest motiv atrag mai putini utilizatori decat o gradina la sol sau intermediara din cladire, mai ales daca nu sunt conectate cu un spatiu de sport (piscina) sau cafenea.

Aceste gradini intermediare sunt in general evitate de dezvoltatori pentru ca sunt “consumatoare” de inaltime: economic este mai profitabil sa construiasca o suprafata utila maxima pe inaltimea permisa in regulamentele de urbanism. Acolo unde restrictiile de inaltime nu sunt foarte stricte, exista oportunitatea de a convinge dezvoltatorii sa inglobeze o astfel de gradina in cladire, cu beneficii asupra starii de sanatate a utilizatorilor cladirii, dar si cu beneficii de imagine la nivel urban.

Paris, Skygarden
KPF, Robinson Tower, Singapore

Impactul activitatilor in aer liber, pe durata epidemiilor, dar si in general, in scoli si gradinite este un fapt comun acceptat. Din pacate, in ziua de astazi, prea putine scoli fac efortul de a organiza in mod curent alte activitati in aer liber in afara orelor de sport si a petrecerii pauzelor in curtea scolii.

Scoala in aer liber a fost folosita mult timp inaintea celui de-la doilea razboi mondial, pentru combaterea tuberculozei. Astfel modelele promovate in anii 1930 in Franta, Germania, UK, USA puneau accentul pe desfasurarea orelor in aer liber si propuneau un model de clase cu pereti de sticla care se deschideau integral cand vremea era suficient de buna. Soarele si aerul curat erau considerate esentiale pentru imbunatatirea si mentinerea starii de sanatate a copiilor.

Arh. Eugène Beaudouin /1932 / Scoala in aer liber / Suresnes, France
Arh. Richard Neutra / 1934 /Scoala Elementara Corona Ave. / California / USA

In scoli, o organizare pavilionara, cu circulatii acoperite si gradini, permite ore in aer liber si incurajeaza activitati in grupuri mici. Ventilatia naturala a tuturor spatiilor reduce si dilueaza posibilii nori virali. In aer liber, virusurile se disperseaza foarte rapid, si in afara cazului in care esti foarte aproape de cineva atunci cand stranuta, sansele sa te infectezi sunt foarte reduse.

Mai jos un exemplu recent de organizare pavilionara a unei scoli primare din Israel.

Schwartz Besnosoff Architects and Town Planners, Tidhar Elementary School, Israel
Schwartz Besnosoff Architects and Town Planners, Tidhar Elementary School, Israel

In cazul scolilor existente, cu cladiri monobloc, cu una sau mai multe aripi (forma U a fost foarte populara in Romania in anii 1960), reamenajarea curtilor pentru a incuraja activitati in grupuri mici, poate fi facuta cu ajutorul mai multor strategii:

 • Incorporarea de vegetatie, inclusiv copaci pentru umbra, astfel incat curtea sa fie structurata in alveole de lucru / joaca ce pot fi alocate cate unei clase
 • Realizarea de suprafete de joaca inclinate sau pe nivele diferite, astfel incat sa fie dificila stationarea in grupuri mari
 • Realizarea de texturi diferite in paviment, care sa directioneze miscarea in spatiu sau stationarea in grupuri distincte.

Aceste strategii sunt ilustrate in imaginile de mai jos.

Dekker Perich Sabatini Architects / Curte pentru ore in aer liber / Scoala Cottonwood / Carlsbad, USA
Paredes Pedrosa Architects / Kid University / Spania
Davidson College / North Carolina, USA
Loc de joaca / Fawns, United Kingdom
Imagine inscriptionare Playform / Metalbac & Farbe

In saptamanile trecute, dupa deschiderea unor scoli si gradinite in Franta, a circulat in mass media fotrografia in care fiecarui copil i-a fost alocat un patratel, trasat cu creta pe pardoseala. Acolo se poate juca, sta etc. Este o masura excesiva si daca scolile ajung inchisori, mai bine renuntam la scoli. Exista formule mai bune.

Franta / 2020 / Copii in pauza / Imagine Lionel Top

Ar fi de interes de examinat daca, in tarile si zonele in care copiii nu mai ajuta la munci agricole, perioadele de scoala ar putea fi coordonate mai bine cu clima locala astfel incat sa fie posibile mai multe ore in aer liber. Astfel, in Bucuresti, bazat pe programul de 35 de saptamani de scoala si pe temperaturile din ultimii ani, daca “Vacanta mare” s-ar muta iarna, 1 Dec – 31 Ian si vacanta de vara intre 1 iulie si 10 august s-ar castiga 2 luni in care o parte dintre ore s-ar putea tine in aer liber.

Scoala Montessori – Clasa de “afara”

Raluca Buzdugan / 20 mai 2020

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti anunta

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti ne anunta ca a preluat informatiile din proiectul nostru si le-a transmis catre inspectoratele scolare locale. Un pas inspre pregatirea de functionare in siguranta a scolilor! Adresa lor mai sus.

Speram ca aceste informatii sa fie preluate curand si de scolile din restul tarii. Inceperea cursurilor in siguranta este importanta pentru intreaga noastra societate. Pregatirea corecta a spatiilor trebuie facuta din timp.

General measures recommended for the functioning of offices during viral epidemics

In the context of the need for offices to operate during epidemics several measures should be taken to prevent and limit the transmission of viruses by:

 1. maintaining a safe distance between users of the building
 2. limiting the number of people touching an object/surface
 3. limiting the contact which persons might have with surfaces touched by others
 4. maintaining a healthy air quality and limiting the spread of infections through proper ventilation
 5. cleaning, sanitizing and disinfecting spaces and surfaces, as well as the HVAC equipment servicing these spaces
 6. reducing the stress level of building users
Getty Images

A set of general measures which can be immediately taken in existing office buildings, without substantial investment and remodeling, are thus the following:

 • All access doors of the building will be used to distribute entrance/exit traffic via several access routes
 • If the building HVAC system allows, change setting to working with 100% fresh air, even if this would bring a deviation of 2… 3 °C from the setpoint.
 • In spaces with openable windows, one window will be permanently kept open for good natural ventilation and to reduce potential viral load in the air. However, this measure depends on the outside temperature. This might conflict with the air conditioning system of the building, which is generally set to be turned off upon opening windows. Administrators can thus choose to disable sensors.
 • Place disinfectant door mates at entrances. Hand sanitizer dispensers shall be installed at every entrance/exit of the building, in each office space with more than 10 people.
 • If possible, retrofit reception desk located near entrances with a screen or replace desk with a video intercom piece of equipment. Alternatively, find other means to provide protection for receptionist, such as using dividing elements which will ensure the receptionist’s 2.0 m distance from visitors and/or those who enter the office space.
 • As close to the entrance as possible, designate a space where employees can leave their street clothes (coats) and, if necessary, change shoes. This may be done by converting the closest meeting room.
 • As close to the entrance as possible, designate a space which will serve as an isolation room where an employee showing symptoms may be isolated until arrival of medical help, or until the said employee may rest until being able to leave, in case the employee cannot leave office straight away.
 • In the open areas of the office, workstations will be reallocated or repositioned such as to ensure a minimum 2.0 m distance between users. In some offices, especially in call centers, this measure will reduce the office capacity by up to 70% – for this reason, the recommendation in such epidemic periods is to also alternate employees’ schedules to provide shifts and/or allow work from home. 
 • Additional partitions will be used to protect workstations in the vicinity of corridors. It is recommended to use plants or decorative elements to achieve separation.
 • Conference rooms and relaxation spaces will be reconfigured to encourage social distancing. Reduce the number of chairs/sofas. Additional partitions may be introduced (furniture or vegetation).
 • Analyze location of printers/copiers and relocate them so they are not in the vicinity of a workstation, and such that they can be used without having to cross the minimum 2.0 m distance to the nearest workstation.
 • Limit the number of doorknobs/ or doors by establishing an “open doors” policy for all offices and conference rooms for the duration of the epidemics.
 • Remove/ dismantle doors which are not necessary. Example: doors to the printer room, to the archive (unless that has secure files), to the kitchenette, or first row of doors to group lavatories or sanitary facilities (these can be later replaced with a labyrinth-type entry).
 • Create a space of relaxation / conversation which can be used by one employee at a time for rest /private telephone conversations. It is recommended to ventilate this space for 15 min and disinfect between uses.
 • Floor signaling will be mounted to indicate safe distances between users in all locations where crowding may occur (hallways, waiting areas). 
 • Restrooms will be cleaned often, by washing the floor, disinfecting the toilets, faucets, doorknobs, light switches. In multi-storey buildings, make sure the floor drain is filled with water and covered to avoid germ transmission from contaminated sewage.
 • Sanitizing products will be delivered to all employees, such as masks, gloves, disinfectant wipes.
 • All staff/employees will be instructed on proper hand washing, mask wearing, use of interior and exterior spaces within the office building.

Implementation of the above measures is critical in limiting the transmission of viruses and represents a set of minimum measures. These must be taken together with clear local administrative measures, which must be communicated to everyone involved (administrators, users, maintenance staff) to ensure good cooperation and limit infections.

Other measures involving new investment in equipment and space remodeling include:

 • Redesign open-office type of spaces and transform into individual offices.   
 • Redesign eating spaces such that distancing is observed (partition with vegetation, organize islands, use large tables, fixed chairs).
 • Modify furniture to respond to social distance recommendations.
 • For every 10.00 sqm of office space, ensure one openable window; alternatively, resize use of fresh air to 100%.
 • Replace switches/ faucets/ toilet flaps with no-touch devices/sensors.
 • Add devices which would allow doors to be opened by foot instead of operated by hand.
 • Introduce strategies to reduce chronic stress levels and reduce cortisol levels that can cause activation of viruses by playing ambient music, introducing individual relaxation spaces etc.
 • Equip each computer with webcam and encourage virtual meetings even among employees in the same office.
 • Modify HVAC systems to include filtration of the type used in “clean rooms”, medical spaces.
 • Equip office spaces with air purifiers with embedded UV-c germicide lamp, which can disinfect the air during the working hours, or include UV-c lamps in the existing ventilation system. Debits/capacity of stand-alone purifiers need to be correlated with primary HVAC systems in order to ensure efficiency.
 • Equip offices with UV-c germicide light removable lamps with timer/programmer  for disinfecting the surfaces of the interiors after-hours, during night-time – these cannot be used while people are present in the space to be disinfected by the lamp as they are extremely harmful. For this reason, it is recommended that they are installed with a protected switch, which is only accessible to authorized personnel which had been trained in this respect.
 • Implement a “clean-office” policy (cleared table) for optimal disinfection. 
 • Equip office space with sterilizing equipment for small objects (keys, phones)

Every company is encouraged to hire an auditor who will determine the appropriate measures to be taken in each specific case.

Masuri generale recomandate pentru functionarea birourilor pe durata epidemiilor virale

In contextul nevoii ca birourile sa functioneze pe durata unor epidemii sunt necesare masuri care sa previna si sa limiteze transmisia virusurilor prin:

 1. mentinerea unei distante de siguranta intre utilizatorii cladirii
 2. mentinerea unei calitati sanatoase a aerului si limitarea raspandirii infectiilor  prin ventilatie
 3. limitarea numarului de persoane care ating o suprafata/un obiect 
 4. limitarea contactului persoanelor cu suprafete atinse de ceilalti
 5. curatenia, igienizarea si dezinfectarea spatiilor si suprafetelor, precum si a echipamentelor de ventilare/climatizare ce deservesc aceste spatii
 6. reducerea nivelului de stress al utilizatorilor cladirii
Getty Images

Astfel, un set de masurile generale  care se pot lua imediat in spatiile existente de birouri, fara investitii si remodelari substantiale, sunt urmatoarele:

 • Se vor deschide si folosi toate usile de acces in cladire pentru a putea imparti traficul la venire/intrare pe mai multe cai de acces. 
 • In situatia in care biroul dispune de sistem de climatizare/ventilare centralizat se vor modifica setarile astfel incat acesta sa functioneze cu 100% aer proaspat, pentru reducerea incarcaturii virale potentiale din aer, chiar daca acest lucru inseamna o deviatie de 2…3 °C de la setpoint.
 • Acolo unde exista ferestre care se pot deschide, se va tine cate o fereastra deschisa in permanenta pentru o buna ventilare a spatiului si o reducere a incarcaturii virale potentiale din aer. Acest lucru poate intra in conflict cu sistemul de climatizare, care in general, pentru economie, este oprit cand se deschide o fereastra. Administratorii spatiului pot alege sa dezactiveze acesti senzori
 • La intrarea in spatiul de birouri se vor amplasa covoare de picioare cu dezinfectant.
 • Se vor monta distribuitoare de solutie dezinfectanta pentru maini la intrare/iesire din cladire, in fiecare spatiu de birouri cu mai multe de 10 persoane, toalete.Se va inlocui daca este posibil biroul de receptie  de la intrare cu un ecran / video interfon sau se va proteja biroul receptionerei prin elemente care sa asigure distanta de 2.0 m fata de vizitatori / cei care intra in spatiul de birouri.
 • Se va realiza in apropierea intrarii, eventual prin conversia unei Sali de sedinte, o camera de haine unde angajatii sa isi poata lasa hainele de strada si dupa caz, schimba pantofii.
 • Se va realiza in apropierea intrarii, eventual prin conversia unei Sali de sedinte, o camera de izolare, in care, in situatia in care apare un angajat cu simptome de boala,sa poata fi izolat pana la plecarea / sosirea cadrelor medicale.
 • In zonele de open office se va modifica pozitia statiilor de lucru (sau popularea lor) astfel incat sa se pastreze minim 2.0 m intre persoane. Aceasta masura, in unele birouri si in special in cele de tip call center, va reduce capacitatea birourilor cu pana la 70%. Din acest motiv, recomandarea pentru astfel de perioade de epidemie este sa se alterneze programul angajatilor (organizare in ture) sau sa se organizeze / permita lucrul de acasa. 
 • Vor fi folosite partitionari suplimentare pentru protectia statiilor de lucru aflate in vecinatatea coridoarelor. Se recomanda folosirea de plante / elemente decorative pentru realizarea acestei separari.
 • Salile de conferinta si spatiile de relaxare vor fi reconfigurate astfel incat sa incurajeze distantarea sociala. Se va reduce numarul de scaune/canapele. Se vor introduce, dupa caz partitionari suplimentare realizate prin mobilier sau vegetatie.
 • Se va analiza locatia printerelor/copiatoarelor astfel incat sa nu fie in vecinatatea unei statii de lucru si sa poata fi folosite fara a stationa in apropierea unei statii de lucru la o distanta mai mica de 2.0 m.
 • Se va realiza un spatiu de relaxare / conversatie care sa poata fi folosit de cate un angajat pentru conversatii telefonice private si pentru odihna. Se recomanda aerisirea pentru 15 min si dezinfectarea intre utilizari.
 • Limitarea numarului de clante/usi de inchis/deschis prin instituirea unei politici a “usilor deschise” in permanenta pentru toate birourile, salile de conferinta.
 • Eliminarea/demontarea usilor care nu sunt absolut necesare. Exemplu: usi catre camera printerelor, catre arhiva, catre oficiu, catre camera cu lavoare a grupurilor sanitare (acestea pot fi inlocuite ulterior cu o strategie de intrare tip labirint)
 • Grupurile sanitare vor fi curatate des spalandu-se pe jos, dezinfectandu-se closetele, robinetii, clantele, intrerupatoarele, cel putin de doua ori pe zi. In cladirile cu mai multe etaje verificati ca sifoanele de pardoseala sa fie pline cu apa si acoperite pentru a evita raspandirea virusilor din canalizarea contaminata. Utilizatorii vor fi instruiti sa dezinfecteze inainte si dupa folosire toaletele sau vor fi instalate sisteme de dezinfectare automate.
 • Se va realiza inscriptionarea pe pardoseala a distantelor de siguranta intre utilizator in toate locatiile in care pot aparea aglomerari (holuri, zone de asteptare).
 • Se va asigura distribuirea catre personal de masti, manusi, servetele dezinfectante.
 • Se va realiza instruirea personalului cu privire la spalatul pe maini, purtatul mastii, folosirea spatiilor interioare si exterioare din cadrul biroului. Se vor amplasa in locuri vizibile informatii grafice cu reguli de igiena specifice pe durata epidemiei.

Implementarea masurilor de mai sus este critica in limitarea transmisiei virusurilor si reprezinta un set de masuri minimale. Acestea trebuie luate impreuna cu masuri administrative locale clare, care trebuie comunicate tuturor factorilor implicati (administratori, uitlizatori, menetenanta) pentru a asigura o buna cooperare in directia limitarii infectiilor si transmisiei acestora.

Alte masuri care presupun investitii noi in echipamente / remodelari includ:

 • Reamenajarea spatiilor de tip open-office in spatii cu birouri individuale
 • Reamenajarea spatiilor de luat masa astfel incat sa se respecte masurile de distantare (partitionare cu vegetatie, organizare in insule, mese de  dimensiuni mari, scaune fixe)
 • Modificarea mobilierului pentru a raspunde recomandarilor de distantare sociala.
 • Asigurarea unei ferestre care sa se poate deschide pentru fiecare 10.00 mp de suprafata de birou sau alternativ redimensionarea aportului de aer proaspat si eliminarea recircularii aerului.
 • Modificarea sistemelor de ventilare/climatizare astfel incat sa includa o filtrare de tipul celor folosite in “camere-curate”, spatii medicale
 • Inlocuirea intrerupatoarelor / robinetilor / clapetelor de closet cu dispozitive/senzori no-touch.
 • Adaugarea unde este cazul de dispozitive de deschis/inchis usa cu piciorul.
 • Introducerea de strategii de reducere a nivelului de stress cronic si de diminuare a nivelului de cortisol care poate cauza activarea virusurilor prin introducerea de muzica ambientala, spatii de relaxare individuale, pauze de meditatie etc.
 • Dotarea fiecarui computer cu webcam si incurajarea intalnirilor virtuale chiar intre angajatii aceluiasi birou.
 • Dotarea spatiilor de birouri cu aparate de filtrare aer cu lampa cu lumina UV-c germicida inglobata care pot dezinfecta aerul pe durata orelor de lucru, sau includerea acestora in sistemul de ventilatie existent
 • Dotarea spatiilor de birouri cu suprafete mari cu lampi cu lumina UV-c germicida amovibile cu temporizator/programator pentru dezinfectarea suprafetelor interioarelor pe perioada noptii si a sfarsitului de saptamana – acestea nu pot fi pornite pe durata prezentei oamenilor intrucat sunt extrem de daunatoare sanatatii. Din acest motiv nu se recomanda montarea lor cu un intrerupator accesibil oricui, ci folosirea lor de catre o persoana instruita in acest sens.
 • Implementarea unei politici de “birou-curat” (masa goala) pentru dezinfectare optima.
 • Dotarea spatiilor de birouri cu statii de dezinfectare obiecte marunte

Este incurajata angajarea de catre fiecare institutie a unui Audit pentru determinarea masurilor cele mai potrivite care trebuie luate in fiecare caz specific. Grupul nostru de studiu pune la dispozitia celor interesati o lista de elemente care trebuiesc verificate si analizate in cadrul unui spatiu de birouri in scopul reorganizarii si pregatirii reluarii cursurilor post Covid-19. Aceasta se poate descarca din link-ul de la inceputul articolului.

Acest raport a fost produs in luna aprilie 2020 de o echipa de specialisti din domeniile arhitectura, medicina, biologie, inginerie care lucreaza in cadrul proiectului “Safe Interior” la realizarea unor “Strategii de proiectare pentru îmbunătăţirea siguranţei spaţiilor educaţionale și de birouri pe durata epidemiilor virale“.